torstai 20. marraskuuta 2008

"Arbeit macht frei" osa I

Jepsis, äkkiä ne viikot taas on vierähtäneet. Oli tuossa kertausharjoitusten jälkeen pari viikkoa sen verran kiirettä töissä ettei paljon ylimääräistä aikaa koneella viittiny viettää (eikä kyllä olis ehtinytkään). Noh siitä kun selvittiin niin olikin mukavat neljä viikkoa "lepäilyä" kotosalla isäkuukauden merkeissä.

Mutta koitetaanpas hieman tiivistää viime viikkojen tapahtumia.


Ettei kukaan ala epäileen niin kyllä siellä suomen kuninkaallisissa ilmavaivoissa tuli tosiaan viikko vietettyä. Se jos joku oli tosiaan hermolepoa arjelle. Mitään ei tarvi miettiä kun tekee vaan mitä käsketään =) ja kokoajan syödään.


Eli homman nimi oli polkasta Karjalan lennoston kautta Lusin maantietukikohtaan lennätämään Hornetteja. Noh kuten alan innokkaimmat seuraajat tietävätkin harjoitus ei mennyt aivan putkeen koska maantien asfalttialkoi murentua alta ja aiheutti irtokivien muodossa liian ison riskin koneille. Mutta kyllähän siinä nyt muutama päivä kerettiin touhuamaan ja räpsimään kuvia.






Tokan päivän lypsytauolle (läheisten maatilojen takia, lypsyaikaan ei saanu lentää) tultaessa havaittiin kiven iskeymä koneesta ja nokkatelineen pyörätkin meni samalla vaihtoon. Siitäpä saatiinkin sitten oivaa ilta puuhaa "fodiwalkin" merkeissä. Kiitotie kävellen päästäpäähän, maahan tuijotellen ja kiviä poimien.


Kaikenkaikkiaan ihan ok reissu. Edellisestä kerrasta olikin jo vierähtänyt 8 vuotta. Nyt jännityksellä odotellaankin sitten itsenäisyyspäivän aamulehtee, josko vaikka nimi vilahtais ylennettyjen listalla, Sen verran tuli särmättyä meinaan =)




Sotaleikkien jälkeen olikin pari aika hektistä viikkoa töissä, jotta sai hommat tehtyä siihen pisteesen, että isäkuukaudelle ("Lomalle") jääminen ylipäätään oli mahdollista. Tiukka puristus perseellä normaalisti ja niin se vaan ihana neljän viikon loikoilu pääsi alkamaan.

Salaojista meinas muodostua ikuisuus projekti vallitsevien sääolosuhteiden vuoksi (vesisateella ei paljon innosta noi savileikit enää tällä iällä). Pari ekaa löhöilyviikkoa onneksi oli melko kuivaa joten ulkoiltua tuli aikas reippaasti.
Ennen salaojin lopputäyttöjä tarvi pannuhuoneesta ja sen viereisestä varastohuoneesta valaa pari pientä akkunaa umpeen. Pannuhuoneesta joutu toisin raivan vanhaa patteriverkostoa ekaks tieltä pois.







Ahtaat on paikat. Katkaistavan patteriputken alla meni sopivasti öljyputki (tai putket joista paluu putki ei ole enään käytössä), jota piti varoa.





Pienen hikoilun jälkeen putken oli pois tieltä, ikkuna poistettu, aukko raudoitettu ja valumuotti kiilattu paikoilleen.



Ulkopuolelle viriteltiin toinen valumuotti josta sai kipattua kurat aukkoon jähmettymään. Oikealla puolella näkyykin varastohuoneen valmis valu.

Valujen jälkeen olikin aika hieroa patolevyt lopulliseen korkeuteensa ja vetää listat niiden päälle. Loput styroksit seinille, öljysäiliölle vedettiin 32mm vesiputkesta suojaputki johon uuden öljyputken voi sitten vaan sujauttaa kun sen aika tulee. Sitten täyteltiin monttuja välillä,tilattiin lisää sepeliä, leviteltiin lisää styroksia lappeelleen maatavasten routasuojaksi, asennettiin rännikaivoja, tilattiin hieman lisää sepeliä, täyteltiin pinnat lopulliseen tasoonsa ja lätkättiin lopuksi piha kovaksi. Tai no niin kovaksi kun tuollasen sepelin saa. Ens kesänä ajetaan vielä kivituhkaa päälle niin pitäs olla aikas hyvä sitte.





Sepeliä jäi vielä pieni kasa joka saadaan vaikkas terassin alle jos ei muuta keksitä. Kaiken kaikkiaan sepeliä meni aikas reippaasti kolme täyttä yhdistelmää ja nuppi päällä.





Kellarin portaiden teko jäi nyt kyllä ens kesään. Ei innosta pakkasessa niitä valaa... niin ja ikkunamiehetkin kävi rykäseen kellarikerroksen loput pikkuakkunat paikoilleen. Ovikin tuli tosiaan jo kellariin hommattua, mutta eikös se perkele oo väärän kätinen tähän taittuvaan porrasmalliin. Alunperinhän portaiden piti tulla suoraan tiellepäin, mutta siin jossain vaiheessa montussa möyriessäni keksinkin kääntää ne seinän suuntaisesti. Enkä sitten tarkistanu siinä vaiheessa oven kätisyyttä. Noh eiköhän tuon johonkin saa tungettua.



Tuohon pitäs terassia alkaa vääntämään jossain vaiheessa. Senkin suhteen vielä arvotaan, että nostetaanko se oven tasolle vai tehdäänkö maatavasten. Noh josko talven aikana ajatukset kirkastuis tuon suhteen...



Öljysäiliön tarkastuskaivon kannenkin joutu tekeen uusiksi kun vanha betoninen ei kestänyt kaivurilla yliajoo. 30mm vesivaneri ja eristeet sisäpintaan ja sonsiinä. Olis toi kansi kyllä muutenkin tarvinnu tehä uusiks kun en meinannut mahtua siitä persläven kokoisesta aukosta kunnolla sisään =)


Muuten piha on suht siistissä kuosissa (vaihteeksi) paitsi tuommoinen pieni valtaoja menee talon ja tallin välillä. Monttuun pitäs vetää uus syöttökaapeli pääkeskukselta (tallissa) talolle. Taitaa sekin jäädä ens kesän hommiin. Pääkeskus on sen verran vanha, etten viitti siihen paljon koskee. Parempi kun tilaa uuden viereen ja heittää piuhat siihen.

Jatkuu kun sormia ei enää jomota, ja näppis savua...

Ei kommentteja: