keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Pientä murhetta vaihteeks

On se kumma miten voi tämmönen rakennusprojekti vastustaa joka asiassa. Josko enää ei oo kun pikkunäperreltävää loputon lista jäljellä niin pitääkö perkele niissäkin hommissa aina tulla jotain ongelmia vastaa.
Alunperin piti vanha mikro säästää kun ei siinä mitään vikaakaan ole, paitsi että se oli sitten sentin liian leveä tuohon sille tarkoitettuun aukkoseen. No tästähän selvittiin tietysti rahalla ja pienellä vaivalla hakemalla uusi koloseen sopiva kapistus tilalle. Enää on onkkelma mihin helvettiin tuon vanhan tunkis, kun ei viittis ehjää roskiinkaan heittää ja tallissakin on jo yksi vanha, mutta toimiva odottamassa loppusijoitustaan. Noh täytyy vissiin kattoo myytinmurtajilta vähän ideoita mitä noilla vois kokeilla=)



Paskamaisempi homma tuli noiden makkarin vaatekaappien kanssa eteen.

Rungot saatiin hienosti kasaan ja eteen piti vielä lätkäistä liukuovet. Vaan eipäs lätkästy kun paketin auki saatuani lukasin ohjekirjasta notta kolmen meetrin ovet. Ja rungothan on 2 metriä. Tästä aiheutuukin jo hieman isompi vaiva ja jumalaton kärsimys varsinkin tekstiä tikkaavalle osapuolelle, sillä nuitten ovirunkojen, tai mitä saatatan palasia nyt sitten onkaan, vaihto tietää piinaavaa ja tuskaista reissua helvettiin nimeltä Ikea... Jokainen mies, joka kyseiseen luolaan on onnistuttu väkipakolla, vääryydellä tai juonittelemalla raahaamaan tietää kuinka tuskaisa reissu on edessä... Ja kun tuo pakettikin on niin perkeleen iso, joutuu sen vielä raahaamaan kärryllä sinne, eli voi sitä autuasta onnen tunnetta kun saa jurnuttaa motaria kaheksaakymppiä.
...
Aikani tuossa ihmettelin miksi uuden astiapesukoneen alakori ei meinaa kulkea kunnolla. Vähän väliä se tipahti pois uriltaan ja oli sitten venkuralla koneessa. Noh asiaa tutkittuani huomasin takakulmasta puuttuvan pyörän. Mamma siinä soitteli valtuutetulle huoltoliikkeelle, josta ystävällinen huoltomulkero ilmoitti nasevasti, että ei mee takuisiin kun on yli kaksi viikkoa ostosta, ei kuulemma voi mitenkään todistaa koska laite on otettu käyttöön. Ja s***tana mullehan ei v***illa, aikani keräsin kiukkua ja soitin suoraan maahantuojalle valmiina annattamaan muutaman kuukauden tuskan, ahdistuksen ja väsymyksen tälle raukkaparalle joka sattuu puheluun vastaamaan. No eipä siinä päässyt paljon tunteita purkamaan kun kaveri totes samantien, että ettii pyörän ja lykkää sen postiin. Hyvää palvelua maahantuojalta, huoltoliikkeessä tuskin tulen enää asioimaan...

noh on tuossa muutama ikkuna saanut smyygit kylkiinsä ja odottelee peitelistoja.



Makkarin lattialla odottelee kasa listoja joita pitäs alkaa tänään naputteleen seinille, samallahan voi omaan nuppiin naputella olutta ja huomenna ihmetellä mikä siellä nupin sisällä vieläkin naputtelee....

- Hyviä uusia vuosia lukijakunnalle, muistakaahan ensi vuonnakin kommentoida yhtä ahkerasti =)

maanantai 29. joulukuuta 2008

Joulu tuli ja romut läks.

Pyhät tuli suurinpiirtein huilailtua (tai no niin hyvin kuin jouluna nyt yleisesti voi huilata sen härdellin keskellä). Pienen puristuksen joutu tekeen tuossa joulupäivänä kun piti valmistella tyttären 1-vuotissynttäreitä varten paikat siihen kuntoon, että voi vieraita jotenkin kestitä.
Aatonaattona piti kovasti laitella silikooneja keittiön tasojen nurkkiin, mutta tuo lapsosen kanssa leikkiminen otti sen verran raskaati voimille, että uni vei voiton:)



Aatto sujuikin perinteisesti Riikan mummulla isolla porukalla ja Miimukin pääsi ensimmäistä kertaa elämässään tutustumaan Joulupukkiin.


Hieman veti ilmeen vakavaksi pukin sylissä, muttei sentään itkuun pillahtanut. Lahjoiksikin olisi riittänyt pelkät paperit ja narut...

Joulupäivänä tuli askarreltua liesi paikoillleen ja toimintaan. Talkooväen voimalla siirrettiin alakerran kombokeittiökodinhoitotilasta tavarat yläkertaan ja näin ollen uusi keittiö on saatu käyttöön. Ja voi sitä riemun tunnetta kun sai pitkästä aikaa syödä pakastepizzaa... Pienestä sitä osaa nykyään olla iloinen.




Uunista löytyy kiertoilmat ym hilppeet pyrolyysipuhdistustoimintoa myöten ja hella on luonnollisesti täysinduktio. Nämä kuten muutkin keittiön koneet on AEG:n valmistamia alumiinipinnoilla, ettei pitäis sormenjälkienkään näkyä (poisluettuna liesi, jonka reunat on rosteria).
Samalla kuskattiin myös ylimääräiset levynpalat ja muu rakennusmateriaali varastoon ja ties minne, ja tehtiin tilaa sohvalle.


Olkkarin ja makuuhuoneen väliseen aukkoon asensin vielä oven iltapuhteina.



Paikat saatiin siistiin kuntoon ja sitten vain synkkäreitä juhlimaan.







Saarekkeen taso tuli kanssa kiinniteltyä ja saareke itsessään pitäisi nyt olla ainakin hyvin lähellä lopullista sijoitustansa.
Tuossa kynttilän puhaltelussa äippä joutui vielä hieman Miimua auttamaan, mutta vuoden päästä varmaan sujuu jo paremmin...

tiistai 23. joulukuuta 2008

Muistopuhe tiskiharjalle,

Nyt alkaa pikku hiljaa elämä helpottuun. Viime viikolla jysähti älytön flussa päälle, mikä osaltaan hieman hidasti (ja hidastaa edelleen) hommia, mutta jotain pientä nypertelyä sentään on tullut tehtyä. Putkari käväs perjantaina kytkemässä keittiön vedet ja viemärit ja siitä innostuneena piti tietty saada tiskikone heti kytkettyä ja käyttöön. Tiskiharja, tuo kuluneen puolentoista vuoden aikana suunnatonta selkäkipua ja vitutusta aiheuttanut muovinen kapistus sai luvan lentää ovesta tontin rajojen ulkopuolelle (noin niinkuin kuvainnollisesti:)



Tiskikaapin alle oli tarkoitus laittaa yksi hylly roskisten päälle, mutta eipä tarvi ees yrittää, sen verran täyteen tuli noista viemäröinneistä. Aika näyttää kuinka väliaikaiseksi tuo alipaineventtiili tuonne jää. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa saada viemärin tuuletusputki vedettyä katolle... Yläkaappien oviin tuli ruuvailtua kaasujouset ja vaikkei tuossa kuvassa näykkään niin vetimetkin tuli asennettua.
Mielenkiintoinen homma oli tuon liesituulettimen putkituksen kanssa. Paikka oli suhteellisen ahdas, mutta pienellä ähellyksellä ja suunnattomalla notkeudella niin hienostihan tämmönen, ei neuvolassa punnittava, nuorimies sinne taipui.


No putket tuli kytkettyä, ja samalla oli hyvä siipasta sähköt kuntoon kanssa.

Täytyy myöntää, että hieman jänskätti kuinka tuo huippari lähtee käyntiin kun on tovin nököttänyt katolla ilman pyöritystä. No hienostihan se toimii ja hyvin imee. Nyt täytyy vaan totutella käyttään sitä (ettei piheys iske lämmön karkailun suhteen=). Kytkentämuutoskin minkä tuohon liesituulettimeen aiemmin tein osoittautu toimivaksi ratkaisuksi.

Lauantaina saatiin enomiehen kanssa nosteltua tapetit olkkarin ja makkarin seinille.




Tuossa makkarin tapetissa pitäs olla kuviokin joka ei nyt tässä valossa oikein suostu näkymään. Koitan napsasta paremman kuvatuksen siitä jossain välissä. Olis enää listoja vaille nuo huoneet. Ja ne sähköt tietty...
Mutta yritetään nyt hieman huilailla joulun aika ja jatketaan sitten uudella tohinalla.

-Rauhallista joulua kaikille- (toivoo diapam)

tiistai 16. joulukuuta 2008

Väriä pintaan ja vähän muutakin

Alkaa pieni toivo olla ilmassa, että talven aikana päästäisiin muuttamaan keskikerrokseen asusteleen. Olkkarin ja makkarin seinät on nyt saatu maalattua, lattiat ja katotkin olis valmiit. Enää tapetit parille seinälle ja sitten listoja. Niin ja sähköt tietty.



Keittiön ja olohuoneen lattioiden saumakohtakin tuli ihan siistiksi. Tarvii vielä liimailla joku kiva alulista tohon päälle.



Kyökin puolella hommia ja pikku nysväämistä sitten riittääkin vielä aikas tavalla. Tasot on tosiaan jo paikoillaan, ovet ja kaappien etulevyt kanssa. Välitilan sain viikonloppuna laatoitettua. Laattojen kanssa kävikin hillitön tuuri. Rakkaan suunnitteluvastaavan vaimoni kanssa kierreltiin miltein kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin laattakaupat. Eka ei mitään meinannut löytyä tai jos löytyi niin hinta ei oikein miellyttänyt. Noh paikallisesta Starkista osu silmään tuo 10X40 laatta tosin silläkin oli lapun mukaan hintaa 51€ neliö, mutta kun ei muutakaan (eli halvempaa) löytynyt niin soittelin sitten seuraavana päivänä starkille, että mahtaako k.o. laattaa saada suoraan varastosta vaiko tilaamalla. Siinä puhelun alkuun myyjä tietty täräytti epäilyksensä ettei kyseistä laattaa saisi enää ollenkaan, mutta lupasi tarkistaa asian ja soitella takasin päin. Ja niinhän tuo soittikin ja kertoi, että laattoja olisi vielä neljä pakettia á 0,8 neliöö loota jäljellä ja, että siinä on sitten kaikki, nou hätä tarve olikin vaan pari neliöö. Mukavin yllätys oli kun myyjä lupas ne hintaan 25€ neliö aijemman viiden kympin sijaan. Hieman jäi tosin harmittaan kun en älynny tingata yhtään. Tuskin tuo 25egee vielä persnettohinta oli. Starkilla on muutenkin mun mielestä hieman kyseenalainen hintapolitiikka myymälässä. Jos ei älyä kysyä tuotteista tarjousta maksaa äkkiä moninkertaisen hinnan. Hyvänä esimerkkinä toimii meittin saneeraussavupelti jonka viime talvena hommasin. Viereisessä K-raudassa Polarin pelti oli muistaakseni 30-40€ ja starkilla 80-90€. Kysymällä sai toki heti hinnan pudotettua k-raudan tasolle. Notta olkaahan tarkkana kun sielläpäin liikutte.



Sunnuntai ehtoon ja eilisen epistola olikin tuon liesituulettimen asennus. Ennen asennusta piti tosin tehdä pieni kytkentämuutos laitteeseen. Meillähän tuo aparaatti tulee ohjaamaan katolla olevaa huippuimuria ja ohjaus toimii vetämällä kupua ulospäin. Elikkäs kolmiportaisena kuvun ollessa kiinni asennossa olisi myös huippari ollut topissa. Koska huippari tulee imaisemaan myös poistot muista huoneista niin kytkentä piti muuttaa siten että huipparin on aina päällä ja kuvun ollessa sisässä on silti minimi nopeusohje voimassa. Ei kun purkamaan. Kiva ottaa uus vekotin paketista ja samantien räjäyttää se atomeiksi (Insinöörin märkäuni=).



Muutos olikin suht helppo tehä kun mikrokytkimeltä löytyi avautuva ja sulkeutuva kärki. Asentajien ohjeen mukaan olisi pitänyt irroitella jotain johtoja ja juotella niitä eripaikkoihin, mutta käiken järjen mukaan tuon pitäs toimia näinkin eli molepien kärjet yhteen, nyt pitäs elektroonin kirmata asennosta riippumati. No aika näyttää, savun hälvettyä jne jne...



Ja sitten itse asennukseen. Koska ylä kaapit vino-osuudeltaan ei varsinaisesti ole tuettu mitenkään vaan ovat kyljistään kiinni niin ajattelin vetää metalli pannat kaattoon. Ei tuo liesituuletin nyt kauheita paina, mutta onpahan nyt varmistettu ainakin.


Ergonomiahan oli näissä hommissa päivän sana....

No tältä se nyt sitten näyttää.



Sitten tarttis vielä viritellä putket kiinni tuohon liesituulettimeen. Saattaa olla mielen kiintoinen projektti sekin...

maanantai 8. joulukuuta 2008

Hommat etenee...

Nyt on saatu aika hyvällä sykkeellä remppaa etiäpäin. Pieniä kalustotappiota ym vastoinkäymistäkin on toki ollut sen verran, ettei tässä leijuun ole sentään päässyt. Uskollinen luottokalu makitan nauharuuviväännin sanoi sopparin irti ja alkoi syöttään ruuveja pelkästään sivuun terästä. Ei muutakun kone huoltoon ja käsipelillä puuttuvat kipsilevynpalaset makkarin seinään kiinni.
Tuosta kun selvittiin niin heinäkuussä käyttöön otettu kylppärin hana lakkas vuodattamasta ja isäntä puolestaan siinä vaiheessa aloitti. Soittelu rumban jälkeen selvisi, että Oraksella on ollut onkkelmia kyseisen hanamallin (Il Bagno alessi) juoksuputkessa olevan takaiskuventtiilin kanssa. No osat ja tarvittavat työkalut tuli kyllä ripeesti postissa.



Pikku propleemaa aiheutti toimitettu työkalu, joka ei sitten toiminutkaan osan vaihdossa. Holkkiavaimessa oli 19 ja 21 milliset päät. Vanha takaisku oli 20mm eli sitä oli turha yrittää tuolla irti. Kaiken huipuksi avain oli liian lyhyt ja jäi mukavasti juoksuputken sisään. Väännä siinä nyt sitten...

Vaan eipä hätiä, kunnon omakotiasujan varastoistahan löytyy mittava työkaluarsenaali ja tovin tonkimisen jälkeen sopivan vehkeet oli haalittu kasaan ja hanakin saatiin taas pelittään.

Viikon aikana tuli koolailtua makkarin katto ja vetäsimpä sähköputkituksetkin sinne samalla. Viikonloppuna sitten rykästiin enon kanssa panelit kattoon ja seiniin hieman vaaleampaa sävyä tasoitteen ja maalin muodossa.





Keittiöön tuli kasailtua saareke. Nuitten vitriiniovien kanssa oli pientä murhetta kun eka puutti puolet saranoista ja lisäksi rungossa olevat saranan kiinnitysreiät oli väärillä paikoilla. Pientä hieromista, mutta siinäpähän nyt möllöttävät. Tasot saatiin kanssa fixailtua paikoilleen. Pois luettuna tuon saarekkeen taso, joka on vasta tulossa jossain....





Eilen ehtoolla tuli hätsynpikaa vielä huiskittua loput laatat keittiön lattiaan.


Vaan pitääpi tästä rientää laattakaupoille. Välitilan keraamit pitäs käydä mettästämässä ja kaikkee muutakin roinaa sais taas hankkia läjäpäin... Iltasella vois viä aikansa kuluks sutasta loput saumat keittiön lattiaan. Se se vasta mukavaa hommaa on... NOT.